Kjøpsvilkår
- Hunder er bærere av en sum av arvelige anlegg, hvorav flere kan resultere i, eller betinge anlegg for sykdom eller lyter. Det henvises i denne avtalen til kjøpsloven.
Selv om hunden ved levering er undersøkt av veterinær og funnet frisk og fri for sykdomstegn, kan det allikevel skje at hunden er bærer av anlegg som foran nevnt. Selgeren kan ikke garantere at hunden ikke senere kan utvikle lidelser hva enten disse måtte være arvelig betinget og/ eller skyldes miljøpåvirking. Med dette er avtalt de egenskaper hunden har eller måtte få. - Kjøperen bekrefter at hunden er besiktiget ved overtakelsen og funnet i orden. Selgeren bekrefter at kjøperen er informert om de feil hos hunden som han/hun har kjennskap til, om arvelige sykdommer innen rasen og om hundens mulige arveanlegg for disse feil. Selgeren bekrefter at kjøperen har fått informasjon om fôring og behandling av hunden (se vedlegg til kjøpsavtalen).
- Latente feil: Skulle hunden utvikle sykdommer av avgjørende (invalidiserende) betydning for hundens sunnhet, og såfremt disse beviselig er medfødt eller oppstått i den tid hunden har vært hos selger, kan kjøper kreve tilbakebetaling inntil kjøpesummen og/el levering av ny valp. Frist for heving av kjøp, er innen 6 måneder fra kjøpsavtalens datering. Hvis kjøperen krever kjøpet hevet på grunn av vesentlig mangel, må han hvis selger forlanger det, mot refusjon av kjøpesummen, levere hunden tilbake til selger. Dette kan bare unnlates hvis veterinærattest bekrefter at omgående avliving var uomgjengelig nødvendig. Hvis hunden er forsikret, og kjøper får utbetalt forsikringssummen, skal det tas hensyn til dette i det endelige oppgjør mellom kjøper og selger. Dersom hunden ikke får normale testikler senest ved 18 måneders alder, betaler selgeren tilbake til kjøper kr. 4.000,-.
- Reservasjonsgebyr/depositum: Dersom kjøper kun reserverer en valp, betales kr 5.000,- umiddelbart etter utvelgelse av valp. Reservasjonsgebyret fratrekkes avtalt kjøpesum og blir ved evnt kansellering ikke tilbakebetalt. Frist for beskjed om endelig kjøp avtales særskilt. Normal betalingsprosedyre er betaling av hele kjøpesummen rett etter utvelgelse av valp.
- Videresalg: Kjøper plikter å varsle selger dersom videresalg av valpen/hunden skjer. Dette for at selger til enhver tid skal kunne ha oversikt over egen avl og hvem som eier hunden.
- Dersom kjøper ikke ønsker å beholde valpen og selger åpner for muligheten til å returnere valpen OG dette gjøres innen 8 uker etter at valpen ble hentet, beholdes 50% av kjøpesummen som kompensasjon for merarbeidet. Dersom valpen har vært lenger enn 8 uker hos kjøper og den returneres, beholder selger hele kjøpesummen.Om kjøper selger eller omplasserer hunden uten selgers skriftlige samtykke, kan selger kreve hunden tilbakelevert til oppdretter uten noe kompensasjon av kjøpesum.
Tips og råd til stell, foring og oppstalling av hunden
- Før du henter valpen, er det viktig at hjemmet er tilrettelagt, slik at den kan venne seg til sitt nye liv i trygge og sikre omgivelser. Her er noen viktige tips om hvordan valpen kan holdes utenfor fare:
- Vaske- og rengjøringsmidler og kjemikalier må oppbevares utilgjengelig for valpen.
- Begrens valpens tilgang til planter som er skadelige for hunder: julestjerner, asaleaer, rododendroner, diffenbachia, japanbarlind, oleander og eføy, bare for å nevne noen.
- Oppbevar knusbare gjenstander på et trygt sted.
- Skjul eller dekk til elektriske ledninger slik at valpen ikke kan tygge på dem.
- Ikke la barneleker ligge på gulvet, siden noen deler kan være så små at valpen kan svelge dem.
- Bruk overtrekk og/eller gjerde hvis du har svømmebasseng eller boblebad.
- Valpen er nysgjerrig av natur. La valpen få utfolde sin utforskingstrang, men sørg for at ting som er skadelige for den, eller som den ikke bør tygge på, er utenfor rekkevidde.
- Valpen trenger mye tid sammen med den nye familien sin den første tiden. Dere trer inn i valpemors sted når valpen tas vekk fra sin mor og sine søsken. Gi valpen mye oppmerksomhet og kjærlighet. Husk bare på at den også behøver ro og hvile.
- Sørg for at valpen har en avskjermet, rolig beliggende, fast liggeplass. Når valpen skal hvile, skal du lære den å hvile på samme sted. Hvileplassen kan godt være et hundebur med et liggeunderlag som ikke lar seg bite i stykker.
- Vær konsekvent i din oppdragelse av valpen. Et ord/en kommando må bety det samme hver gang. Du når dine mål i oppdragelsen av valpen adskillig raskere dersom du er bestemt og lar de samme regler gjelde alltid.
- En Alaska Husky bor helst ute. Året rundt. Den behøver et godt isolert hundehus med halm eller trespon som ”liggeunderlag”. Anbefalt mål innvendig er 60×90 cm. Døråpningen behøver bare være så stor at hunden kommer greit inn og ut. Det er ikke lurt at hundehuset er veldig romslig. Da blir det bare mere ”å varme opp” for hunden.
- Det beste er om du har en romslig hundegård på minimum 12 kvm. Dekket i hundengården kan være betongheller, terasseplanker eller grus. Eller en kombinasjon av disse. Hunden liker godt å hvile utenfor hundehuset på en treplatting. Det er enkelt å spyle og holde betongheller rene og fordelen er at hunden ikke kan grave seg ut under hundegårdsgjerdet eller –elementene.
- Skal hunden stå bundet på kjetting, bør den være festet i en stål- eller trestolpe med svivel på toppen. Stolpen må stå godt fastbanket ned i jorden i ca. 1 meters avstand fra hundehus-inngangen. Kjettingen bør være minimum 2 meter lang og ikke være for tung. Langlenket kjetting er best. Husk karabinkrok MED SVIVEL, så kjettingen ikke surrer seg. Bruk ikke BGB-kroker!
- Valpen skal vaksineres for andre gang når den er 3 måneder gammel. På dette tidspunkt kan du gjerne chippe valpen og evnt få veterinæren til å utstede blått pass til hunden.
- Valpen bør få mark-kur fast hver 3. uke inntil den er 4 måneder gammel. Valpen har fått markkur systematisk hos oppdretter fra den var 2 uker gammel. Den gis markkur 3 dager etter hverandre 3 ganger i den tiden den er hos oss. Bytt gjerne på typen markkur du gir. Hos oss har valpen fått Panacur, i samråd med veterinær.
- Valpen er vaksinert med førstegangsvaksine, dhppi, når du henter den. Derfor skal du i de ukene som går frem til den blir ca 12 uker og du vaksinerer valpen/hunden pånytt, være litt påpasselig med å utsette valpen for smitte fra andre hunder. Gjør «verden liten» den første måneden med valpen din.
- Valpen skal fores 2 ganger om dagen: morgen og kveld. Hvor mye mat hunden skal ha, er det ikke noen fast regel for. Leser du utenpå emballasjen til foret, vil du få retningslinjer/anbefalte mengder. Den beste regel er imidlertid denne: gi valpen bare så mye mat som den spiser opp innen 5 minutter er gått. Det skal IKKE stå mat fremme hele tiden! Dette er viktig. Valpen skal ALLTID ha tilgang til friskt og rent vann, men den skal ikke ha tilgang til mat annet enn idet du forer den om morgenen og om kvelden. Følger du dette rådet, får du en hund som spiser nok, som alltid har lyst på mat når du setter mat frem (morgen og kveld) og som ikke blir verken tynn eller fet. Se og KJENN på hunden din. Du skal ikke kunne kjenne utstikkende ben.
- Hva skal du fore valpen med? Jeg anbefaler at du forer med halvparten tørrfor og halvparten våtfor. Jeg skal forklare hva jeg mener med dette. Halvparten av energien hunden behøver, skal komme fra et topp kvalitets tørrfor. I starten et valpefor. Fortsett gjerne med det tørrforet vi har foret valpen med når du henter den. Du får kjøpt dette valpeforet hos oss og du finner det også i dyrebutikker rundt omkring. Den siste halvparten av valpens foring skal komme fra kvernet/moset slakteavfall, kokt fisk, fjørfe, e.l. Du får kjøpt topp kvalitet kjøtt til hund, av ulike typer, enkelt og praktisk forpakket, i dyrebutikker og hos noen veterinærer. Bruk gjerne vom til valp fra VOM.
- Dersom valpen skulle få diaré de første dagene etter at den kommer hjem til deg, er det sannsynlig at du forer den for mye. For mye tørrfor gir garantert diaré. Valpen takler bedre valpekjøtt. For å stoppe diaré anbefales 2-3 dagers foring med kokt, avkjølt hvit ris og rå kjøttdeig av storfe eller kylling. Bland ris og rå kjøttdeig og gi dette 3 ganger per dag i små porsjoner. Ikke gi noe som helst annet i tillegg. Dette pleier stoppe valpe-diaré. Når du så går over til vanlig foring som beskrevet over, overdriv da ikke mengden og gjør overgangen myk.
- Jeg anbefaler å fore med et høykvalitets valpetørrfor som hovedbase i foringen. Tørrforet kan gjerne gis som tørre kuler, som du blander sammen med våtforet/kjøttet. Våtforet/kjøttet tiner du opp for ett døgn ad gangen. Dette er en foring som hunden elsker. Tørrforet er ferdig vitaminisert. Det er også kjøttblandingene fra VOM. Slik at du behøver ikke tenke på å gi ekstra vitaminer. Du kan imidlertid gjerne gi litt fiskeolje som et tillegg. Dette gir blank pels og gode poter, et sterkt hjerte og er er godt for ledd og skjelett, samt hjerne og syn.
- Valpen trenger mye samvær, lek og tur. Vi trener inn plystresignal og ”kom-kom” som innkalling på våre valper. Når du henter hjem din valp, er den tilvennet å gå på tur og til å følge etter deg. Valpen skal ut på tur 30-60 minutter hver dag. I starten er turen en kombinasjon av lek, gå/småløpe på tur, gjemming i skogen, innkalling og masse skryt. Men ikke overdriv! Husk at valpen er en ”baby”. Lek med valpen flere ganger gjennom dagen, men la den også få fred, ro og hvile.
- En Alaska Husky røyter av seg vinterpelsen. Vanligvis skjer dette på vårparten/tidlig sommer. Da er det godt for hunden, og praktisk for deg, å hjelpe til litt ved å børste hunden. Klørne må klippes jevnlig. Det er ingen fast regel for hvor ofte. Det kommer helt an på hvor du ferdes med hunden og hvor mye den naturlig sliter ned klørne. Sjekk klørne månedlig og klipp med klosaks beregnet for hunder når kloen begynner bøye seg. Er du i tvil, så be en erfaren hundeeier eller en veterinær om å vise deg.
- En gang i året bør du oppsøke din veterinær for sjekk av hundens helse, vaksinasjoner og kontroll av tennene.
- Vi anbefaler at du forsikrer valpen din umiddelbart etter overtagelse.
- Vi anbefaler på det sterkeste at du går på valpekurs dersom du ikke har hatt hund før og ikke vet hvordan du skal dressere en valp.
Kennel Alaska Husky ved Inger-Marie Haaland ønsker lykke til!