Skip to main content

Alaska Husky er den perfekte turkompisen også på lengre ekspedisjoner, både sommer og vinter. Det er en rase som behøver jevnlig mosjon for å ha det bra. Rasen er svært allsidig og riktig avlet, kan de passe utmerket for sporty og friluftsglade folk.

Rasens opprinnelse

Dette er en hundetype som opprinnelig stammer fra Alaska og det nordlige Canada. Alaska Husky er ikke en rasehund, men en blandingshund som i utgangspunktet ble avlet for å trekke, ha fart, styrke og å være utholdende.

Den opprinnelige Alaska Huskyen kan sies å ha vært et resultat av krysninger mellom inuittenes polare urhunder. Når den oppsto er uklart, men den opprinnelige typen er nok svært gammel. Dagens hunder er imidlertid også iblandet blodslinjer fra Siberian Husky, forskjellige fuglehunder og mynder. Fuglehunder, især Pointer og Vorsteh, men også Mynder ble blandet inn i avlen for at de opprinnelige hundene skulle bli lettere og hurtigere og litt mer medgjørlige. Blandingsforholdet mellom de ulike rasene som inngår er ukjent og varierer også idag i de ulike avlslinjene.

Det er ukjent når Alaska Huskyen kom til Norge, og rasen ble raskt godt kjent gjennom Robert Sørlies triumf i Iditarod i Alaska i 2003 og Lars Monsens TV-programmer.

Rasens utseende, anatomi og fysikk

Alaska Husky er ikke avlet med utgangspunkt i en standard, hvor målet er at hundene skal ha et noenlunde likt utseende. Alaska Huskyene er derfor veldig ulike! De kan være hvite, kremfargede, grå, brune, svarte, røde etc. Pelsen kan være ensfarget, spettet, prikkete og flekkete, og kommer i alle fargekombinasjoner. De kan ha brune eller blå øyne eller ett av hvert. Pelsens tykkelse varierer også veldig, og kan være fra glatt og korthåret til veldig tykk, med masse underull og lange dekkhår. Alaska Huskyen kan ha ører som står rett opp, henger ned, vipp eller ett øre opp og ett øre ned.

Alaska Huskyen er en polar spisshund av type. Den kan minne om en Siberian Husky, men den har ikke egen rasestandard, slik Siberian Husky har. Den varierer derfor mye i størrelse og vekt. Kroppen er rektangulær i formen og smal med lange og slanke lemmer. Det er stor forskjell på en Alaska Husky avlet for langdistanse, og hunder avlet for mellomdistanse og sprint. De siste er mindre «polare» av utseende, de har kortere/glattere pels og ofte hengeører. Gemyttet er vesentlig forskjellig. En Alaska Husky avlet for langdistanser har ofte mer ro over seg og egner seg ofte godt som familiehund. Den skal tross alt kunne løpe 120 – 150 mil på en drøy uke.

Hannene kan veie opptil 30 kg, men enkelte hanner kan bli opp mot 40 kg tunge. Tispene er lettere og veier typisk 20-25 kg.

Rasens bruksområde

Alaska Husky er en suveren brukshund og trives best når den kan jobbe hardt sammen med oss mennesker. Den egner seg ypperlig som sledehund og den tåler stor belastning når den er godt trent, herunder også store variasjoner i temperatur og værforhold. Hunder som går i langdistanse konkurranser som Femundløpet og Finnmarksløpet avles slik at de har lyst til å arbeide hardt og de kan tåle store påkjenninger. De må ha god pels, solide poter, god appetitt og må evne å komme seg raskt etter anstrengelser.

Alaska Husky er en fantastisk kløvhund og elsker å være med på fotturer i skog og fjell. Bedre turkompis finner du ikke. Etter en lang dag på tur krøller de seg sammen under ei krokfuru og nyter bålets varmende flammer sammen med deg. En Alaska Husky egner seg også godt som tur- og familiehund. Rasen egner seg ypperlig til snørekjøring på ski og til å trekke pulk. Om sommeren mosjonerer du sammen med hunden ved å jogge, sykle eller bruke en slags sparkesykkel utviklet for denne bruken.

Alaska Husky passer også til lengre ekspedisjoner, både sommer og vinter. De egner seg utmerket til dressur og agility da de er smarte og lærevillige.

Dette er imidlertid en rase som behøver jevnlig mosjon for å ha det bra. Rasen er svært allsidig og riktig avlet kan de passe utmerket for sporty og friluftsglade folk.

Lynne, gemytt og væremåte

Alaska Huskyen har utmerkede flokkegenskaper og den trives aller best i flokk, enten med andre hunder eller sammen med familien. Alaska Huskyen har et jaktinstinkt, selv om vi ikke bruker rasen til jakt. Det innebærer at du ikke kan la en Alaska Husky løpe løs. Ute må hunden være i bånd, bundet i wire eller kjetting og det er veldig praktisk om den kan bo ute i en hundegård med hundehus. Den kan gjerne bo inne i hus, men utvikler da mindre pels.

Alaska Husky er en fantastisk god familiehund når den er avlet for dette formålet. Slike hunder er samarbeidsvillige, smarte, lettlærte og medgjørlige. De er kjærlige og de elsker barn. Det er uhyre sjelden man ser aggressive individer innen denne rasen.

Sykdommer

Alaska husky er en sunn og herdig hund med svært få arvelige problemer. Det er imidlertid verd å merke seg at det er stor forskjell i seriøsitet blant oppdretterne og det vil kunne være avgjørende for hundenes sunnhet og helse.

Lurer du på noe?

Ta kontakt om du lurer på noe om Alaska Husky. Jeg hjelper deg gjerne!